VBU_undertext_röd

Tidigare Nyheter

PappaBarn - Kommanterade nyheter

Här presenterar vi nyheter vi tidigare valt att belysa och kommentera.

Tipsa oss om en nyhet, klicka här. 

Snabbnavigera | Hem | Vårt arbete > Nyheter > Tidigare nyheter

Konstrundan på Österlen

PappaBarn red line
Konstrunda på Österlen
Uttryck i bild och skrift | Det är 3 år och 9 månader sedan Lina eller någon annan i hennes närhet träffade eller hörde från hennes son. Varken Lina eller hennes närstående vet varför. När de frågar kommunens socialförvaltning nekar de att berätta.

Vi har besökt konstrundan på Österlen och träffat Lina som berättar om sin utställning. -Tavlorna är ett uttryck för de händelser och känslor som passerat mig i en vårdnadstvist om min son. Tanken är att genom tavlorna förmedla känslan av den tragedi som uppstår när vi i Sverige separerar familjer.

Man blir berörd när man passerar utställningen och det är hög igenkänningsfaktor för de som gått igenom samma sak.

Linas tavlor säljs inte en och en utan som en serie. Alla tavlorna är tillsammans prissatta till 530 000 kr. Samma summa som hon och försäkringsbolaget betalt genom åren.

Tillsammans med Lina visar Gert upp sin nya bok, Gråter när ingen ser. Vi återkommer med en intervju framöver om just detta boksläpp.

Grattis Lina till en mycket bra utställning!

Moderniserad syn på familjebegreppet?

PappaBarn red line
Föräldraförsäkring
Ny lag | Nu är det klart, bonusföräldrar får föräldrapenning.

En förälders sambo ska kunna få föräldrapenning utan krav på tidigare äktenskap eller gemensamma barn med föräldern.

Det är innebörden av den lagändring som riksdagen nu har klubbat igenom Utskottet håller dock inte med regeringen om de föreslagna förändringarna av den reserverade tiden.


Läs artikel här
Källa: dagensjuridik.se

International Conference on Shared Parenting 2018

PappaBarn red line
Strasbourg2018.org Strasbourg2018.org

The fourth International Conference on Shared Parenting will be held in Strasbourg, France on Nov 22-23, 2018 at Palais de l’Europe. The theme of this conference is: Shared Parenting, Social Justice and Children´s Rights.

The conference intends to report how, within judicial systems and social work practices, both parents are recognized as vital in their children’s lives, even after separation and divorce. It will explore how shared parenting seems a means for keeping with the principles and articles of the UN Convention on the Rights of the Child. Thus, a focus of the conference is to stress how shared parenting, viewed as in the best interests of children of separated parents, is a crucial issue for practitioners and policymakers around the globe, regarding the alignment of national law and practices with the articles of the UN CRC.

strasbourg2018.org

Lögnerna står som spön i backen

PappaBarn red line
Bertil Begander - Sveket

Bertil Begander är verksam som advokat i Malmö, han har arbetat med familjerätt i 25 år. Just nu är han aktuell med sin nyutgivna roman Sveket. I denna debutroman berättar Bertil om sin frustration över rättssystemet. Bertil menar att det är ett stort svek från både samhället och politikernas sida att det finns barn som inte får träffa den ena föräldern.

– I de flesta fall handlar det inte om att någon föräder begått något övergrepp. Det handlar istället om att någon av föräldrarna träffat en ny partner och vill ha bort den tidigare partnern ur sitt liv.

Familjethrillern Sveket är en gripande berättelse, byggd på sann historia, om en pappa som slåss mot det svenska rättssystemet om rätten till kontakt med sin egen älskade son.

Ett syfte med romanen är att arbeta för återförening av barn och föräldrar som skilts åt efter en familjetvist. Därför går en del att intäkterna från boken till en stiftelse som betalar ut pengar till olika aktiviteter som främjar just återföreningen mellan ett barn och en förälder.

Nytt - Familjerättspsykologi

PappaBarn red line

Leo Ngaosuvan | Leonard Ngaosuvan är kognitionsvetare och disputerad i psykologi med en avhandling om motivation och kognition. Idag är Leonard verksam som högskolelektor på Högskolan i Gävle och forskar om familjerätt.

Leonard genomför vetenskapliga och kritiska granskningar av socialtjänstutredningar, vittnar i  tingsrättsförhandlingar samt stödjer föräldrar i kontakten med  familjerätten.

Boken introducerar ett nytt fält, familjerättspsykologi, och belyser olika psykologiska aspekter på vårdnadstvister. Dessutom, boken innehåller populärveten-skapliga beskrivningar av konstruktiva förslag till förbättringar för familjerättens utredningar i vårdnadstvister. Boken riktar sig främst till socialtjänstens medarbetare, men kan också läsas av alla som är intresserade av familjerätt.

Läs mer om boken
Källa: Adlibris.se

Vårdnadsutredningen missar

PappaBarn red line
VBU | Vårdnadsutredningen missar en av de viktigaste orsakerna till svåra vårdnadstvister.

Trots två års utredande av vårdnadsreformen från 2006 missar utredningen SOU 2017:6 att föräldrars ohälsa är en av de viktigaste orsakerna till de allt fler, långa, uppslitande och konfliktfyllda vårdnadstvisterna.

Därmed missar utredningen också nödvändiga åtgärder för att minska antalet vårdnadstvister. Det är ett svek främst mot barnen, men också mot deras föräldrar och andra närstående. Varje år är cirka 10 000 barn med om en vårdnadstvist.


Läs artikel här
Källa: Dagens Juridik

Åsa Lindberg, har du inte ont i benen?

PappaBarn red line
Doktor Åsa Lindberg

Doktor Åsa Lindberg, en orädd uthållighetsutövare som tidigare genomfört Ironman. Nu ger hon sig på Marathon Challenge som är en tuff fysisk utmaning. Att utföra så många marathon som möjligt under fem månaders tid kommer kräva det yttersta av Åsa som nyligen födde en liten pojke och som under 2017 var med om en allvarlig cykelolycka.

Åsa har många års erfarenhet av hjälp för civilkurage, utsatta kvinnor och arbete för att hjälpa barn i skilsmässokonflikter.

Åsa har som mål att samla in 1.000.000 kr för att hjälpa utsatta individer framför allt med tidig insats.

Genom att pantsätta en donation för varje kilometer som Åsa uppnår kommer du att hjälpa till att stödja VBU, en ideell organisation som driver frågan om Barns Rätt till Båda sina Föräldrar, för mer information klicka här.

Ta inte ifrån barn rätten till sin pappa

PappaBarn red line
PappaBarn - Ta inte ifrån barn rätten till sin pappa

Dagens Samhälle | Myndigheter har en förlegad syn på pappans betydelse för barnet. De anser ofta att mamman har en viktigare roll och är bättre för barnet. Lagom till fars dag är det dags att skrota den inställningen, skriver Anders Fors, vice ordförande föreningen VBU.

Läs artikel här
Källa: Dagens Samhälle

Mer fokus på föräldrarna

PappaBarn red line
Linnéa Elfström Schederin Linnéa Elfström Schederin
VBU | Vi har träffat Linnéa Elfström Schederin som själv är drabbad av en infekterad tvist. Linnea växte upp med två bråkande föräldrar i en kaotisk vardag.

– Jag tycker att mer fokus borde ha landat på mina föräldrar, då hade jag sluppit en massa skit.

Vårdnadsutredningen SOU2017:16 har utelämnat konkreta förslag om stödinsatser till föräldrar.

Läs artikel här

Att samtala med barn

PappaBarn red line
PappaBarn - Att samtala med barn
Debatt | Linnea och Annika Rejmer ger sin syn på de brister vi idag ser när myndigheter hanterar vårdnadstvister. Att samtala med barn är ett omdiskuterat ämne och Annika Rejmer har väntat i 20 år på en förändring.

Läs artikel här
Källa: SVT Nyheter

Allvarliga brister i systemet för utredningar av vårdnadstvister

PappaBarn red line
PappaBarn - Allvarliga brister
Forskning | I en ny studie vid Uppsala Universitet riktar forskaren Annika Rejmer skarp kritik mot systemet för utredningar av vårdnadstvister. Enligt henne saknar de som utreder tillräckliga befogenheter för att kunna avgöra vad som är bäst för barnet, trots att det enligt svensk lag ska vara avgörande.

Läs artikel här
Källa: SVT Nyheter

Alla tjänar på tidiga insatser från Soc

PappaBarn red line
Framtidens socialtjänst
I vårt uppdrag att se över socialtjänstlagen och vissa av socialtjänstens uppgifter ingår att utreda möjligheten att tillgängliggöra och erbjuda insatser på ett enklare sätt. Vi utreder nu för fullt möjligheten för kommuner att erbjuda insatser utan eller efter en förenklad behovsbedömning, skriver Margareta Winberg i en replik.

Margareta Winberg, särskild utredare av Framtidens socialtjänst
framtidens-socialtjanst.se

Läs debatten här
Källa: Dagens Samhälle
 

Risdagspartiernas svar

PappaBarn red line
Val 2018 - Risdagspartiernas svar

VBU | VBU har ställt 13 frågor till samtliga riksdagspartier. Vi redovisar partiernas politiska vilja och åsikter i sociala och familjepolitiska frågor tillsammans med föreningens sammanfattning och kommentarer.

Till Val 2018
Till riksdagspartiernas svar

Almedalen 2018

PappaBarn red line
loading...
PappaBarn - Juli-granen
Från ett soligt, blåsigt och politikertätt Almedalen kan vi rapportera att vår närvaro uppmärksammats på flera sätt.

Vi har träffat politiker i olika positioner, diverse organisationer och intresserade privatpersoner. Det har varit många positiva kommentarer och en hel del frågor från privatpersoner som kommer fram och undrar vem VBU är?

Under veckan visade vi upp Julgranen, eller Juli-granen. En symbol för alla de barn som av olika anledningar inte får eller kan fira jul med båda sina föräldrar eller nära anhöriga.

Vi kommer träffa samtliga riksdagspartier och informera om vår verksamhet. Vi har bl.a. träffat:

Kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP)
Biträdande finansminister Per Bolund (MP)
Isabella Lövin (MP)
Ulf Kristersson (M)
Partisekreterare Gunnar Strömmer (M)
Sofia Arkelsten (M)
Benjamin Dousa (MUF)
Jonas Sjöstedt (V)
Paula Bieler (SD)
Richard Jomshof (SD)
Barnpolitisk talesperson Christina Örnebjär (L)
Finansminister Magdalena Andersson (S)
Civilminister Ardalan Shekarabi (S)
F.d. riksdagsledamot Veronica Palm (S)
Ordf. socialutskottet Emma Henriksson (KD)
Ebba Busch Thor (KD)
Marianne Gabrielsson från stiftelsen Allmänna Barnhuset

Vi har även varit i kontakt med de stora nyhetsredaktionerna som SVT, TV4 och DN och har synts på gator och torg med våra T-shirts och kepsar! Även en fransk radiojournalist uppmärksammande vår närvaro och ville veta vilka vi är, vad vi arbetar för och varför vi är i Almedalen.

Open letter to Nordic Council of Ministers

PappaBarn red line
VBU - Nordiskt samarbete VBU - Nordiskt samarbete
To: Nordic Council of Ministers,
Nordic Parliament Members

Copy: United Nations Human Rights Watch,
Council of Europe,
Media

Subject: Formal complaint about Human Rights Violations and Parliament Responsibilities

On behalf of the largest Nordic children and father organizations we hereby request and urge in all respect that the Nordic Council of Ministers and the Nordic Parliaments address the issue of gender equality in family law and practice for children and fathers.

It is a clear experience talking to many thousands of parents every year in the Nordic region that children and parents for historical reasons are still living with single parenting laws in a shared parenting world.


Läs hela brevet, klicka här!

Det händer i Finland

PappaBarn red line
PappaBarn - Det händer i Finland

Kampanj för skilsmässobarn gav Barnavårdsföreningen i Finland titeln Årets förbund.

Enhetschef Anne Bjaerre vid Barnavårdsföreningen säger att det lätt glöms bort att barn har rätt till båda föräldrarna även efter en skilsmässa. Enligt Bjaerre går den ena föräldern ibland aktivt in för att utesluta och även smutskasta den andra föräldern vid skilsmässa.

Läs artikel här

Revideringen av lagen angående vårdnad om barn och umgängesrätt är ett av regeringens viktigaste projekt som gäller barn, skriver justitieminister Antti Häkkänen (Saml) i ett pressmeddelande i på onsdagen. Avsikten med revideringen är att se till att barnets bästa tillgodoses bättre.

Läs artikel här

Skilsmässobarn ska få rätt att träffa viktiga närstående.

Läs artikel här

Växelvis boende för skilsmässobarn ska bli smidigare - "om skilsmässan är ett faktum ska i alla fall inte stödbyråkratin göra läget värre"

Läs artikel här

Dirty Ducks samlade in 14 200 kr

PappaBarn red line
loading...

VBU | På nationaldagen var VBU inbjuden till mc-klubben Dirty Ducks årliga mc-run "Run for life 2018" som ägde rum på vägarna söder om Stockholm. VBU var där och informerade om sin verksamhet och varför vi finns.

Ca 150 motorcyklar deltog i årets parad och den sammanlagda summan som skänktes till VBU var 14 200 kr.

VBU riktar ett stort tack till Dirty Ducks för att vi fick vara med på detta evenemang.

Vårdnadstvister är ett stort problem

PappaBarn red line
PappaBarn - Fullt krig
VBU | Ge barn rätt till båda sina föräldrar!

Vårdnadsreformen 2006 innebär att 10 000 barn årligen hindras från en normal föräldrakontakt, skriver Anders Fors med flera.

Det betyder att minst 10 000 barn tvingas genomlida 2-5 år av föräldrar i fullt krig med varandra. Ibland längre.


Läs artikel här
Källa: nwt.se

Kämpar för ny lagstiftning

PappaBarn red line
PappaBarn - Kämpar för ny lagstiftning
VBU | "Nuvarande lagstiftning är konfliktdrivande" Vårdnadstvisterna blir allt fler. Organisationen VBU kämpar för en ny lagstiftning.– Fokus måste ligga på samarbete i stället för konflikt, säger Ystadbon Fredrik Nilsson från VBU.

Läs artikel här

Ny barnlag får kritik

PappaBarn red line
Lena Hallengren (S) Lena Hallengren (S)

Nyheter | Trots hård kritik går regeringen vidare med lagförslaget om att göra barnkonventionen till svensk lag. Juridikprofessor Mårten Schultz varnar för oönskade effekter.

Lena Hallengren (S) presenterade nyheten den 14 mars.

Läs artikel här
Källa: aftonbladet.se

Jämställda pappor i klassisk kvinnofälla

PappaBarn red line
PappaBarn - Jämställda pappor

Forskning | Jämställda pappor riskerar gå i klassisk kvinnofälla.

– När jag ser papparollsidealet idag ser jag en kopia av moderskaps­myten.

Jag är orolig över att män håller på att hamna där många kvinnor har varit i relation till att vara förälder, att man aldrig kan vara nöjd och ständigt känner att man borde ha gjort mer.

Det menar utvecklingspsykologen Elia Psouni.

Läs artikel här
Källa: Lunds universitets magasin

Kongress 2018

PappaBarn red line
PappaBarn - Kongress 2018
Sveriges Radio
sammanfattar dagen i programmet Studio Ett.

Hör Anders Fors, ordförande i VBU, Hillevi Larsson, socialdemokratisk riksdagsledamot civilutskottet, samt Anna Singer, professor i civilrätt.

Lyssna på inslaget här
Källa: Sveriges Radio

Kraftig ökning av psykisk ohälsa

PappaBarn red line
PappaBarn - Psykisk ohälsa ökar

Socalstyrelsen | Psykisk ohälsa hos barn i åldern 10-17 år har ökat med över 100 procent på tio år. För unga vuxna, 18-24 år, är ökningen närmare 70 procent. De alarmerande siffrorna presenterar Socialstyrelsen idag i en ny rapport om utvecklingen av den psykiska ohälsan hos barn och unga, åren 2006-2016.

Läs artikel här

Barnperspektivet

PappaBarn red line
PappaBarn - Medling
VBU | Ge barn rätt till båda sina föräldrar!

Lagstiftningen vid vårdnadstvister från 2006 var tänkt att stärka barnperspektivet och ge barn rätt till båda sina föräldrar. I stället ledde den till fler vårdnadstvister och en ökad andel domar om enskild vårdnad. Det är dags för ett regelverk som gynnar barnen och ger dem rätt till båda sina föräldrar, skriver styrelsen för föreningen VBU.


Läs artikel här
Källa: dagenssamhalle.se

Martin Forster - Del 1

PappaBarn red line
PappaBarn - TV4, MArtin Forster
Nyhetsmorgon TV4 |Så berättar ni för barnen om separationen: ”Lyssna på barnen men var tydlig med att du bestämmer”

Nyhetsmorgon TV4 tar upp frågeställningar kring delat boende (växelvist boende).

Se inslaget på YouTube (7:25)
Källa: TV4

Martin Forster - Del 2

PappaBarn red line
PappaBarn - TV4, Martin Forster
Nyhetsmorgon TV4 | Efter separationen: ”Hur gör vi som föräldrar om vi inte kommer överens om boendet för våra barn?”

Nyhetsmorgon TV4 tar upp frågeställningar kring delat boende (växelvist boende).

Se inslaget på YouTube (4:55)
Källa: TV4

Flytta ut socialtjänsten - Nej tack!

PappaBarn red line
PappaBarn - Flytta ut socialtjänsten
Debatt | VBU försöker på flera olika sätt förändra och påverka socialtjänstens arbete. Vi anser att socialtjänsten är eftersatt när det gäller resurser, kompetens, jämställdhet och arbetsmetoder. Ett förslag, för att driva på specialist kompetens, är att centralisera socialtjänsten. Andra förslag är att bygga bättre kontrollsystem.

Rädslan för att bli en social administratör och att inte trivas med sitt jobb är argument som vi stött på tidigare.


Läs artikel här - Flytta ut socialtjänsten i områdena
Källa: corren.se

Martin Forster

PappaBarn red line
PappaBarn - TV4, MArtin Forster
Nyhetsmorgon TV4 | Om de vuxna är fyrkantiga med rutinerna blir det enklare för barn med som bor växelvis hos sina föräldrar, säger psykologen Martin Forster.

Nyhetsmorgon TV4 tar upp frågeställningar kring delat boende (växelvist boende).

Se inslaget på YouTube
Källa: TV4

Nya förslag kring medling

PappaBarn red line
PappaBarn - Medling
Medling | "Medling är ingen amatörpsykologi och ingen av parterna är där för att bli vänner". Det förklarade den brittiske advokaten Bill Marsh när han besökte den svenska riksdagen för att berätta om medling som ett sätt att skapa en bättre arbetsmiljö och undvika juridiska tvister. Nu vill socialdemokratiska politiker att medling ska användas mer även i Sverige.

Läs artikel här

Nya förslag till föräldraförsäkringen

PappaBarn red line
PappaBarn - Föräldraförsäkring

Samhälle | I dag tar socialminister Annika Strandhäll emot förslag om en mer modern föräldraförsäkring. Enligt utredarna ska totalt fem månader reserveras per förälder. En tredjedel av försäkringen är fortsatt fritt överförbar.

– Vi kommer nu att sätta oss in i det här förslaget mer i detalj, säger Annika Strandhäll.


Se inslaget här
Källa: Aftonbandet

Bygg "skilsmässolägenheter"

PappaBarn red line
PappaBarn - Skilsmässolägenheter
Debatt | Bygg lägenheter med ett rum som kan nås från två separata lägenheter, så att föräldrar som är skilda kan bo hos sina barn utan att behöva bo tillsammans.

Det föreslår Jon Malmqvist (KD).


Läs artikel här
Källa: Smalandsposten

Pappans situation i vårdnadstvister

PappaBarn red line
PappaBarn - Fars dag
Fars dag | På söndag uppmärksammas många pappor i landet, bland annat av den ideella föreningen: VBU som arbetar för barns rätt till båda sina föräldrar.

Se inslaget här
Källa: svt.se

Mer vilda västern – barnen kommer i kläm

PappaBarn red line
PappaBarn - Mer vilda västern

Debatt | 342 personer har deltagit i Legally yours stora undersökning bland advokater. Av dem arbetar knappt hälften – 42 procent – regelbundet med familjerättsliga ärenden.

Läs artikel här
Källa: legallyyours.se

Verkställighet

PappaBarn red line
PappaBarn - Verkställighet

VBU | Om en förälder vägrar att följa en dom kan du hos tingsrätten ansöka om att ett beslut om vårdnad, umgänge eller överlämnande av barn verkligen ska bli genomfört, så kallad verkställighet. 

Läs om verkställighet här

Allt fler bråkar om barnen

PappaBarn red line
PappaBarn - Fler bråkar om barnen
Debatt | På tio år har antalet vårdnadstvister som avgörs i domstol fördubblats. Det visar statistik som SVT tagit fram.
– Tvisten är en personlig katastrof, det är en konstant stress och oro. Många får svårt att sköta sina arbete och sina hem, säger Annika Rejmer, lektor vid Uppsala universitet, som forskat om vårdnadstvister i över 20 år.

Barn mår bäst när föräldrarna kan samarbeta och har en fungerande relation. Det hävdar Ulf Klingvall som arbetar som familjerådgivare i Eskilstuna.


Läs artikel här
Källa: svt.se

Vi bråkar mer om barnen idag

PappaBarn red line
PappaBarn - TV4, vi bråkar mer om barnen idag
Advokaten Mia Edwall Insulander är bekymrad över den ökade konfliktbenägenheten bland föräldrar. Allt fler söker rättshjälp.

Se inslaget här
Källa: tv4.se

VBU i samarbete med PART

PappaBarn red line
PappaBarn - Samarbete PART

Samarbete | PART (Preventivt arbete tillsammans) är en samverkan mellan kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden,
arbetsmarknadsnämnden i Helsingborgs stad och kommunstyrelsen, utbildningsnämnden och individ- och familjenämnden i Landskrona, samt regionstyrelsen i Region Skåne.

Tillsammans ska vi arbeta för att möjliggöra för målgruppen föräldrar att kunna påverka vårt arbete i kommunen. Initiativet går under projektet Sunda Familjer som syftar till att utveckla det föräldraskapsstödjande arbetet i Helsingborg och Landskrona.

PART hemsida

Föräldrar har inga rättigheter

PappaBarn red line
PappaBarn - TV4, föräldrar har inga rättigheter

Tittarfrågor | Advokat Mia Edwall Insulander ger råd då kärleken mellan två föräldrar inte håller i sig.

DEL 1

Se inslaget här
Källa: TV4.se

Nytt lagförslag om samarbetssamtal

PappaBarn red line
PappaBarn - TV4, nytt lagförslag om samarbetssamtal

Tittarfrågor | Advokat Mia Edwall Insulander ger råd då kärleken mellan två föräldrar inte håller i sig.

DEL 2


Se inslaget här
Källa: TV4.se

Antalet vårdnadstvister ökar stadigt

PappaBarn red line
Antalet vårdnadstvister ökar stadigt

Antalet vårdnadstvister | Hittills i år har 180 vårdnadstvister hållits i Kalmar tingsrätt. Det är en siffra som har ökat stadigt de senaste åren.

Läs artikeln här
Källa: sverigesradio.se

Går inte tillämpa på enskilda fall

PappaBarn red line
PappaBarn - Barnkonventionen går inte att tillämpa

Debatt | Barnkonventionen går inte att tillämpa på enskilda fall och bör därför inte bli svensk lag. Den slut-satsen dra juristerna i lagrådet efter att ha granskat regeringens förslag om att göra FN:s Barnkonvention till svensk lag.
 
Det var i somras som regeringen beslutade att FN:s Barnkonvention ska vara på plats som svensk lag till år 2020. Detta trots kritik från flera remissinstanser.

Och nu säger alltså även lagrådet nej till förslaget.


Läs artikel här
Källa: dagensjuridik.se

Vissa frågor är obehagliga

PappaBarn red line
PappaBarn - Forskning om vårdnadsutredningar

Forskning | Anna Kaldal, docent vid Juridiska fakulteten vid Stockholms universitet, har länge haft vårdnadsmål som ett specialområde. I sin avhandling argumenterade hon bland annat för att kraven på metod, dokumentation och presentation ska vara likadana i vårdnads- och brottsutredningar.

– I mitt arbete har jag tagit del av en stor mängd vårdnadsutredningar. Min uppfattning är att kraven på beslutsunderlaget är väldigt varierande, säger Anna Kaldal.


Läs artikel här
Källa:legallyyours.se

Pia Gadd summerar sina 19 år

PappaBarn red line
PappaBarn - Pia Gadd

Debatt | "Nämndemännens status har aldrig varit så låg som nu." Det säger journalisten och författaren Pia Gadd som efter 19 år som nämndeman kommer ut med boken "Domstolen - en nämndemans betraktelser".

Pia Gadd har i många år arbetat som journalist på bland annat Sveriges Radio och Expressen. Under 19 år var hon dessutom nämndeman vid Stockholms tingsrätt.


Läs artikel här
Källa: dagensjuridik.se

Så ska utvecklingen vändas

PappaBarn red line
PappaBarn - Så ska utvecklingen vändas
Debatt | Vårdnadstvisterna har både ökat kraftigt och blivit allt mer infekterade. Utvecklingen påverkar framförallt ­barnen negativt som utsätts för stora påfrestningar, men även deras ­vårdnadshavare och advokaternas ­arbetsmiljö påverkas negativt.

Ökningen av tvisterna beror på flera olika faktorer, menar Monica Felding, chefsrådman vid Malmö tingsrätt.


Läs artikel här
Källa: advokaten.se

Barn borde ha rätt till eget ombud?

PappaBarn red line
Egna ombud till barn - Nej tack!
Debatt | Den blossar upp med jämna mellanrum, debatten om barns rätt till eget ombud

Det är dags för barnen att få egna ombud och bli parter i sina egna vårdnads-, boende- och umgängesmål. Vårdnad, boende och umgänge om barn är någonting som berör många - både barn och vuxna. Det är någonting som man pratar om inom familjen, med vänner och med kollegor på arbetsplatsen. Vad det däremot pratas mindre om är barnen. Inte sällan uppkommer situationer där barnets föräldrar av någon anledning inte kommer överens om vårdnaden, boendet och umgänget för barnet.

VBUs inställning är att ett införande av ett ombud inte kommer hjälpa barnet. Det blir ytterligare en instans som skall försöka klara av det socialtjänst och andra myndigheter idag inte klarar tillräckligt bra. PappaBarn anser istället att det som behövs är en riktig förstainstans som löser den konflikt som ofta finns inom familjen, så att föräldrar och barn inte behöver hamna i domstol.


Läs debattartikeln här
Källa: dagensjuridik.se

Barns bästa, vad är det?

PappaBarn red line
Barns bästa, vad är det?
Debatt Uttrycket barnets bästa används för att göra det möjligt att skilja barn från en förälder som de älskar och saknar. Socialtjänst och domstolar blundar för långsiktiga konsekvenser, menar föreningen VBU.

Barnets bästa skall vara avgörande för alla beslut hos socialtjänsten och i domstolarna gällande barnets vårdnad, boende och umgänge. Ofta används uttrycket för barnets bästa slentrianmässigt. Uttrycket är svårt att argumentera emot, men vad betyder det?

Läs artikel här
Källa: corren.se

Dagens Juridik: Pappa får ensam vårdnad efter nedlagd förundersökning - bäst för dottern

PappaBarn red line
PappaBarn - Kommenterad nyhet
Kvinnan har anklagat mannen för misshandel men förundersökningen har lagts ner. Om kvinnan hade fått vårdnaden om deras dotter skulle dottern inte få träffa sin pappa. Hovrätten beslutar därför att pappan ska få vårdnaden eftersom dottern då kommer att få träffa båda sina föräldrar.

Läs nyhet här

- VBU är ingen förespråkare av ensam vårdnad, vi är dock positiva till domar där man utgår ifrån vem som bättre kan tillgodose barns behov av en nära och god relation med den andra föräldern.

Socialtjänsten har en förlegad syn på pappor

PappaBarn red line

Debatt | Vi kämpar för att barn inte ska förlora sina pappor när föräldrarna separerar. Det är dags för de ojämställda strukturernas företrädare som finns inte minst inom socialtjänsten att inse att de har en förlegad syn på pappor, skriver Anders Fors, ordförande föreningen VBU.

Läs artikel här
Källa: dagenssamhalle.se

Vi lever kvar i gamla mönster

PappaBarn red line
PappaBarn - Mycket sorg och frustration

"Mycket sorg och frustration"
Ibland hamnar föräldrar i djupa konflikter och försöker då vända barnen emot den andra föräldern. I inslaget intervjuas också advokaten Johanna Lindgren som menar att utredningar i vårdnadstvister inte alltid opartiska.


Se inslaget här
Källa: corren.se

Dagens Juridik: Pappa får ensam vårdnad i hovrätten - har inte fått träffa barnen på länge

PappaBarn red line
PappaBarn - Kommenterad nyhet

Hovrätten river upp en tingsrättsdom och beslutar att pappan ska ha ensam vårdnad om sina barn. Sonen och dottern har under lång tid inte velat träffa sin pappa och enligt hovrätten har det varit "oundvikligt" att de har påverkats av mammans inställning. Om mamman skulle få ensam vårdnad finns det enligt hovrätten stor risk att pappan även fortsättningsvis skulle uteslutas ur barnens liv.

Läs nyhet här

- Det är mycket vanligt bland våra medlemmar att den ena föräldern helt utestängs efter att den andra föräldern fått ensam vårdnad. VBU har svårt att överhuvudtaget se varför ensam vårdnad skulle utdömas till någon part förutom i de fall det finns ett skyddsbehov. Inrätta istället metoder för att se till att föräldrar lär sig samarbeta, den förälder som inte klarar av att samarbeta blir av med vårdnaden.
- Det är att ta ansvar för barnen!

Rädslan av att trampa någon på tårna

PappaBarn red line
PappaBarn - Föräldrakurs

Debatt | Rädslan att trampa någon på tårna i sin iver att vara inkluderande måste få ett slut, skriver Felicia Sundmark, blivande mamma. 20 blivande mammor och 20 blivande pappor. Trots det blev männen i rummet aldrig tilltalade som barnens pappor utan som "partner" och emellanåt som vem som helst. Som om de lika gärna kunde ha struntat i att vara där.

Läs artikel här
Källa: dagen.se

Dagens Juridik: Hovrätten upphäver ensam vårdnad för mamma - socialtjänsten inte objektiv

PappaBarn red line
PappaBarn - Kommenterad nyhet

Efter månader av infekterade konflikter lyfter hovrätten bort den ensamma vårdnaden från mamman och beslutar om gemensam vårdnad. "Flickan mår bra och får en god omvårdnad hos båda föräldrarna", konstaterar hovrätten - som underkänner socialtjänstens utredning eftersom den inte är objektiv utan syftar till att ge mamman ensam vårdnad för att "lugna ner" henne och dämpa konflikten.

Läs nyhet här

- VBUs erfarenhet är att socialtjänstens bedömningar inte alltid är objektiva, på så sätt är det positivt att hovrätten underkänner socialtjänstens vårdnadsutredning.

Dagens Juridik: Mammas påstående om sexövergrepp "skadlig symbios" - pojke omhändertas

PappaBarn red line
PappaBarn - Kommenterad nyhet

Mamman påstår att den sexårige sonen har varit utsatt för sexuella övergrepp av sin pappa och att han mår psykiskt dåligt. Socialtjänsten anser dock att det är mamman som projicerar sina tankar på pojken - vilket skapar en "skadlig symbios". Kammarrätten håller med och har nu beslutat att pojken ska tvångsomhändertas och vårdas i familjehem.

Läs nyhet här

- Oavsett vilken förälder som utsätter ett barn för det inträffade är det riktigt illa. VBU ser positivt på domen eftersom det är högst ovanligt att socialtjänst eller Tingsrätt agerar och ifrågasätter på det vis som beskrivs i artikeln. Djupt beklagligt är dock att pojken ska tvångsomhändertas och vårdas på familjehem. Vi kan bara undvika dessa situationer genom att vara "vettiga" föräldrar.

VBU står upp för papporna

PappaBarn red line

NyheterHallå där: Anders Fors, ordförande för föreningen PappaBarn som har kongress i Telefonplan lördagen den 9 april.

Läs artikel här
Källa: mitti.se

Pappor plockas bort från barnen

PappaBarn red line
Insändare En uppsats från Uppsala universitet ”Vårdnadstvister i praktiken” visar att det oftast är mamman som startar vårdnadstvisten och att mammans vanligaste yrkande är ensam vårdnad med samarbetsproblem med pappan som grund.
271 vårdnadsmål från tingsrätter i Sverige, perioden januari 2012 till mars 2013 undersöktes. I 62 procent av fallen var det mamman som startade vårdnadstvisten och i 88 procent av dessa stämningar yrkade mamman på ensam vårdnad och i 64 procent av fallen var skälet samarbetsproblem med pappan.


Läs artikel här
Källa: mitti.se

Dagens Juridik - "Riskerar förlora sin pappa" - men mamma som saboterat umgänge får ensam vårdnad

PappaBarn red line
PappaBarn - Kommenterad nyhet

Mamman såg till att dotterns umgänge med pappan saboterades och hon förmodas vara anledningen till att dottern själv säger att hon inte ville träffa sin pappa. Trots att flickan nu riskerar att helt förlora kontakten med pappan ger hovrätten mamman rätt till ensam vårdnad.

Läs artikeln här

- Det är lika beklagligt varje gång vi läser om det inträffade, men det ger oss ännu mer kraft att kämpa vidare!
"Göta hovrätt konstaterar nu, precis som tingsrätten, att pappan är den av parterna som på sikt bäst skulle kunna ge dottern en nära och god kontakt med båda föräldrarna", sammanfattar inte det hur utfallet borde blivit? 

TV4 - Efter tio med Malou von Sivers
- Linneas föräldrar slogs om vårdnaden

PappaBarn red line
PappaBarn - Kommenterad nyhet

Följ "Efter tio med Malou von Sivers" under v12, först ut denna vecka är Linnea som berättar om sin upplevelse "En 13-åring ska inte tänka så som jag gjorde"

Se inslaget i TV4 Play här
(TV4 ställde in programserien med anledning av oroligheterna i Bryssel)

VBU följer under veckan TV4:s programserie som tar upp det högaktuella ämnet om vårdnadstvister.

- Linneas berättelse är en del av det vi kallar för "Barnförstörelse". Även om det är föräldrarna som bär det yttersta ansvaret behöver föräldrar hjälp och stöd i dessa svåra situationer. Idag erbjuder inte samhället något hållbart stöd.
- Konsekvensen blir, precis som i Linneas fall, att socialtjänsten (via vårdnadsutredning) plockar bort barnen från krigszonen och Tingsrätten tilldelar den ena föräldern ensam vårdnad med den följd att barnet mister kontakten med den andra föräldern
, säger VBU.

De slåss för barnen

PappaBarn red line
Fars dag 2016
Norrköping Barn behöver sina bägge föräldrar, speciellt om föräldrarna väljer att gå skilda vägar. Det anser föreningen VBU, som arbetar för att samhället ska se till barnets bästa.

Under Fars dag befann sig VBU runt om i landet och delade ut information om barns situation i vårdnadstvister.

Läs artikel här
Källa: nt.se

Dagens Juridik - Anklagelser om och våld och sexövergrepp allt vanligare i vårdnadstvister

PappaBarn red line
PappaBarn - Kommenterad nyhet

På tio år har vårdnadstvisterna fördubblats i Sverige och det blir allt vanligare att anklagelser om våld och sexuella övergrepp förs in i processerna.  Vilka beviskrav ska tillämpas – och hur ska domstolarna vikta den anklagade förälderns rättssäkerhet mot risken för att barnet de facto utsätts för våld eller övergrepp?

Se debatten här

VBU ser positivt på debatten från Dagens Juridik.
- Det är viktigt att vi på bred front belyser och diskuterar den problematik och de brister som finns i dagens  årdnadsprocess. VBU träffar många föräldrar (både mammor och pappor) som berättar om falska anklagelser.
- Särskilt intressant är också inslagen där socialtjänstens kompetens debatteras, ett alltför ovanligt debattämne, säger VBU.

Läs mer om olika begrepp i vår ordlista, klicka här!